Ilustrațiile de basm ale lui Edmund Dulac: artistul din paginile cărților Reginei Maria a României

27/06/2016

Născut în 1882 în Toulouse, ilustratorul Dulac și-a găsit vocația în timpul studiilor Dreptului. Plictisit de domeniu, trece la studiul artei la Școala de Arte Frumoase. Primul job avea să-l găsească la 22 de ani, stabilit în Londra, datorită surorilor Brontë – Charlotte e autoarea romanului “Jane Eyre”, Emily e autoarea celebrului “Whuthering Heights” și Anne, a romanului “The Tenant of Windfell Hall”. Curând, avea să realizeze capodopere vizuale pentru cărțile “The Arabian Nights”, “The Tempest” (William Shakespeare), “The Sleeping Beauty and Other Fairy Tales”, “Stories from Hans Christian Andersen” ori “The Bells and Other Poems (Edgar Allan Poe)”. Dulac este celebru mai ales ca ilustrator pentru ediții de lux de cărți ilustrate și caricaturist, dar și designer de ștampile pentru familia regală a Marii Britanii.

Ilustrații pentru Regina Maria a României

Interesant de știut este că Edmund Dulac a ilustrat cele două cărți scrise de Regina Maria a României – fiica Prințului Alfred (fiul Reginei Victoria și-a Prințului Albert) și consoarta Regelui Ferdinand I al României – în 1915. Admirabil este cum Regina Marie Alexandra Victoria, deși a avut un mariaj nefericit, a devenit populară printre români și despre care s-a scris: „puțini consorți regali au avut mai mare influență decât Regina Maria în timpul domniei soțului ei”. Tot ea este cea care, împreună cu cele trei fiice ale sale, a îngrijit soldații răniți din Moldova în timpul holerei și care a promovat recunoașterea internațională a României Mari, fapt pentru  care a fost numită și Regina Soldat ori Mama răniților – o femeie frumoasă, diplomată și curajoasă, care a făcut istorie. Vorbim de mama regelui Carol al II-lea și bunica regelui Mihai I și despre care se știe prea puțin că era autoare de povești pentru copii, memorii și alte povestiri mai ales legate de frumusețea României – de menționat aici un titlu reprezentativ, Țara mea, scrisă pentru “a face cunoscute România și sufletul de o melancolie stranie a poporului nostru”.

Regina Maria a României

Regina Maria a României

Prima carte a Reginei Maria, Visătorul de vise (Dreamer of Dreams), în 1913, dedicată fiicei sale Ileana, a beneficiat de ilustrațiile lui Dulac pentru a reprezenta propria ei versiune de basm românesc. Povestea se concentrează asupra călătoriei romantice a pictorului Eric Gundian, blestemat de o vrăjitoare, pornit în cucerirea Fecioarei de Gheață –  o prințesă însoțită de urși polari, într-un regat arctic, atins doar de stele și lumina nopților răcoroase.

dedication

dreamer_circle
dreamer_eric
dreamer_spirit
title

A doua carte a Reginei Maria a României care a fost ilustrată de Dulac a fost Hoții de lumină (Stealers of Light) dedicată soțului ei, în 1915.

dulac_stealers_of_light1
dulac_stealers_of_light2

Ilustrații pentru surorile Brontë

Cele trei surori celebre, Charlotte (1816–1855), Emily (1818–1848) și Anne (1820–1849), au fost deopotrivă poete și scriitoare de proză.

janeeyre00dulagoog_0009
FotorCreated
2

Ilustrații pentru Leonard Rosenthan

Vorbim de cartea Regatul Perlei, scrisă de Rosenthan, un bijutier parizian în 1919 și ilustrată de Dulac pentru ediția londneză de lux, în stil persan miniaturist.

Nașterea perlei

Nașterea perlei

3

Ilustrații pentru Crucea Roșie

Se întâmpla în timpul Primului Război Mondial pentru creșterea de fonduri pentru ajutorul dat victimelor de război, organizată de Crucea Roșie.

Cerberul lui Hades

Cerberul lui Hades

4

Ilustrații pentru Arabian Nights

O mie și una de nopți sau Șeherezada în viziunea lui Edmund Dulac.
arabian1 arabian2
arabian8
dulac_ebony

Ilustrații pentru Frumoasa și bestia

Frumoasa și bestia

Frumoasa și bestia

Frumoasa și bestia

Frumoasa și bestia

Frumoasa și bestia

Frumoasa și bestia

dulac_beauty_heart

Ilustrații pentru God and Mortals in Love

O suită de ilustrații care are menirea să ofere o reinterpretare a miturilor atât de vitală perpetuării lor. Cum spunea Jean Cocteau, “mereu voi prefera mitul în fața istoriei, pentru că istoria e făcută din adevăruri, în timp ce mitul e creat din minciuni ce se transformă în adevăruri”.

Afrodita și Adonis

Afrodita și Adonis

pluto_and_persephone

Pluto și Persefona

psyche_and_cerberus

Psyche și Cerberul

perseus_and_andromeda

Perseu și Andromeda

pan_and_syrinx

Pan și Syrinx

orpheus_and_eurydice

Orfeu și Euridice

jason_and_medea

Iason și Medeea

herakles_and_deianeira

Hercule și Deianeira

Ilustrații pentru Hans Christian Andersen

7conquerers
bluebeard1
bluebird
dulac_princess_pea_p
firebird
ivanhorse

dddd

Frumoasa adormită

FotorCreated

Cenușăreasa

Sursa foto: www.tkinter.smig.ne

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.