Totoro, Zeul Mortii in "My neighbour, Totoro" al lui Miyazaki?

04/01/2015

Tonari.no.Totoro.full.34268Pe lângă simbolistica unor nume care apar în Spirited Away şi care poate fi trecută uşor cu vederea, şi dualitatea rotunjorului Totoro din filmul fantasy cu acelaşi nume, aparţinând tot lui Hayao Miyazaki, este la fel de fascinantă.

Aviz celor care nu aţi văzut filmul, următoarele rânduri conţin spoilere.
La prima vedere, am spune că dolofana creatură ce-aduce a pisică pufoasă, pe care două surori o întâlnesc în joaca lor, nu are cum să nu fie una inofensivă, ca prietenii imaginari din copilăria tuturor. Mai ales când “My Neighbor Totoro” e şi un favorit printre familiile cu copii mici tocmai datorită acestor drăgălăşenii absolute sub formă de creaturi şi animale magice care apar în animaţie. Două surori care se bucură de frumuseţea naturii, în casa lor de la ţară, în Japonia, unde de la primele minute dau piept cu această lume ascunsă în desişurile de lângă casa lor. Însă unii atrag atenţia că, la un nivel metatextual, spiritul mitic al pădurii magice, Totoro, “acea chestie imensă şi blănoasă” sau “spirit asemănător unui iepure”, creat de regizor în întregime este, de fapt, Zeul Morţii, care poate fi văzut doar de cei care se apropie de momentul morţii sau care deja sunt morţi. Şi, deşi scuza fetelor ar fi că sunt copii şi copiii văd lucruri magice, prietenul lor, Kanta, nu le vede.
Ca să parafrazăm ideile expuse de cherry pistoru, via fellowof (postarea a dispărut de pe Internet, însă):

Mei (4), atunci când s-a pierdut de sora ei, Satsuki (10), şi când o sandală i-a fost găsită în heleşteu, lângă casă, ar fi murit înecată. Un adevăr greu de digerat de sora ei, care refuză să creadă că Mei a murit. Astfel, pleacă într-o căutare disperată a micuţei, găsindu-l pe Totoro în final şi, astfel, găsindu-şi moartea de bună voie, datorită iubirii faţă de sora ei.
Mai detaliat, cele două fete descoperă  că în casa lor de la ţară trăiesc mici creaturi extrem de drăgălaşe, numite suswatari – spirite minuscule şi negre ale casei – care în final părăsesc casa. Într-o zi, Mei urmăreşte două creaturi cu urechiuşe de iepuri prin tufişuri, până se trezeşte sub rădăcinile unui copac de camfor. Acolo, ea întâlneşte o creatură mult mai mare, asemănătoare uneia dintre primele, un trol – cuvânt care în japoneză se citeşte “to-ro-ru” şi pe care îl stâlceşte ca “to-to-ro” şi pe care şi-l aminteşte din basmul „Three Billy Goats Gruff”.
Adoarme pe burta acestuia, dar când se trezeşte, nu poate să îi arate familiei sale copacul de camfor unde doarme spiritul. Ca alinare, tatăl ei îi spune că este paznicul pădurii care se arată doar când vrea el. Însă într-o noapte foarte ploioasă, cele două surori se ceartă, în aşteptarea tatălui lor, moment în care şi Satsuki îl vede. Cu ajutorul lui Totoro, cele două surori regăsite pleacă să-şi viziteze mama, privind-o de la distanţă, de pe un copac. Singura care le observă este chiar mama lor bolnavă, care teoretic urma să moară şi ea. Replica ei: “Am simţit cum Satsuki şi Mei au râs lângă copac” – un rămas bun al fetelor?
my-neighbor-totoro-screen2

Conexiunile lui Totoro cu Zeul Morţii şi cu Incidentul Sayama

În scena finală, fetele par că nu mai au umbre, ceea ce ar sugera din nou că ele au murit. Cei care au cercetat filmul la nivel metatextual cred că teoria Zeului Morţii ar avea legătură şi cu crima faimoasă numită “Incidentul Sayama” (acţiunea filmului are loc la o casă din Sayama Hills), când două surori au fost găsite moarte. Se spune că una din fetiţe ar fi spus că a văzut o pisică în faţa ei, înainte să se sinucidă. Potrivit site-ului japonez Flow Management, acest caz ar fi o simplă legendă urbană care să amplifice controversa personajului Totoro. Dar şi în filmul animat, apar secvenţe cu indicii privind locul: în scena cu vasele pregătite de femeia în vârstă care le vizitează pe fetiţe, apare scris “Sayama tea”. Şi spitalul din film are o analogie şi-n oraşul real, Sayama. Coincidenţă?
Tonari.no.Totoro.full.69835

Şi numele celor două surori din film, Mei şi Satsuki, desemnează luna mai,  ca pronunţie, respectiv  traducere în japoneză,  cea în care Incidentul Sayama s-a petrecut cu adevărat. Pe 1 mai 1963, Prefectura Saitama din Sayama a scos la iveală un caz în care un bărbat ar fi răpit, violat şi ucis o adolescentă de 16 ani, pentru care ar fi cerut bilet de răscumpărare. Sora acesteia s-ar fi sinucis după ce a încercat să plătească răscumpărarea, pentru că-şi iubea foarte mult sora. Din cauza stresului, aceasta ar fi văzut, înainte să moară, fantome asemănătoare ratonilor sau pisicilor – care ar fi putut inspira crearea Totorilor.

Spiritele susuwatarisoot sprites

Acele minuscule spirite de funingine care apar în toată casa fetelor, în film, se pare că reprezintă un semn rău prevestitor în folclorul japonez, ele anunţând moartea. De asemenea, ele apar şi mai târziu, când Satsuki încearcă să ajungă la sora ei.

Neko bus sau autobuzul pisică

Unii cred că autobuzul cu care merg fetele şi Totoro, sub formă de pisică, este un vehicul spre rai sau spre iad, cine ştie?. Mai ales când una din staţii este numită “drumul cimitirului”.
Speculaţiile nu sunt noi. În 2007, studiourile Ghibli au declarat oficial: “Nu există niciun adevăr sau model în ideea că Totoro este Zeul Morţii şi că Mei ar fi moartă în filmul «My Neighbor Totoro».” Ştiind cât de mult îi place lui Hayao Miyazaki să plaseze semnificaţii ascunse în poveştile sale vizuale, orice conexiune e posibilă…
La fel  ca şi următoarele aluzii privind povestea lui Totoro şi a călătoriei magice în care pornesc surorile cu acesta.
Filmul din 1988 pare să fie parţial autobiografic. Mama lui Miyazaki a petrecut mult timp în spitale, din cauza tuberculozei spinale, pe când el şi fraţii săi erau mici. Se presupune că şi mama fetiţelor ar fi suferit de această boală, mai ales când însuşi regizorul recunoştea că ar fi fost prea dureros să facă filmul dacă protagoniştii erau băieţi.
Surse: http://www.tofugu.com, http://kotaku.com/

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.