10 filme animate altfel, vechi și noi, pe care merită să le vezi

08/08/2014

Nu a durat mult până ca lumea animată să fie divizată puternic în producții masive Disney și anime-uri japoneze. Primele mai comerciale, dar pline de dulceață și visare, cele din urmă pline de semnificație, tâlc, magie și prietenie. Sunt subiectivă, că le iubesc pe ultimele. Dar excepția de la regula animațiilor o fac cele ce urmează ai jos. Sunt fascinante, complexe, profunde și pline de simbolism, iar pe ici-colo aduc și o minima moralia.

Facem abstracție de animațiile Disney ori anime, iată o listă de dubioșenii care s-ar putea să vă încânte vizual și spiritual. Multe dintre ele au participat la festivaluri de film din toată lumea.

Vampiros en La Habana, 1985

Filme animate vechi si dubioase: Vampiros en la Habana

Juan Padrón a creat acest film cubanez despre un vampir, trompetist de profesie, care poate păși în lumină grație unui antidot. Skepsisul e că niște mafioți internaționali sunt pe urmele antidotului, prin urmare și ale vampirașului nostru de clasă mijlocie. Divertismentul și animația simplistă, de tip horror, dar de mare efect, cu lupte de putere între vampiri americani și europeni.

 Idiots and Angels, 2008

Sună fain deja, nu? Unui tip nenorocit și vai de capul lui îi cresc niște aripi. De aici, reputatul animator Bill Plympton construiește și deconstruiește momente delirante, dar încărcate de compasiune. Totuși. Animația e suprarealistă și cam înfiorătoare.

Trailerul aici.

 Chico y Rita, 2010

filme animate altfel: Chico y Rita 2010

Autorii lui, Fernando Trueba, Javier Mariscal y Ton Errando dau clasă cu muzica aferentă animației. Pelicula celebrează moștenirea cubaneză a epocii jazzului și plusează cu replici citate din cinematografie. Un tribut general adus Cubei, cu bune și rele, pasiune și amor fierbinte.

Poți vedea trailerul filmului animat aici.

Allegro non troppo, 1976

Din titlu ne amintește de muzică simfonică. Este o parodie aparținând lui Bruno Bozzetto, construită din pasaje de muzică și animație. Este un festin al nerușinării cu un rezultat apoteotic. Ce atrage atenția e pasajul dedicat Boléro-ului vestitului Maurice Ravel.

Urmărește aici filmul

The Illusionist, 2010

hh

A fost nevoie de 3 ani pentru ca scenariul regizorului și comediantului francez Jacques Tati să ofere această animație nostalgică și elegantă, inspirându-se în mare parte din filmul mut. Pare dedicat celor mai spirituali din fire, căci povestea ilustrează fațetele divertismentului în continuă schimbare, față în față cu reacțiunea tehnologică, într-o peliculă ce merge pe hazul de necaz.

Poți vedea aici trailerul filmului animat.

Watership Down, 1978

Seamănă cu genul occidental tradiționalist, are accente puternic realiste, dincolo de povestea despre animale. Aici nu e vorba de iepurași drăgălași, ci de iepuri, de sânge și moarte. Reinterpretarea celebrei povești scrise de Richard Adams capătă o nouă perspectivă, cea a iepurilor care se confruntă cu un dezastru ce le amenință casa.

Natura și sălbăticia ei, în minunata ei desfătare, cât și o poveste captivantă, prind noi contururi într-o animație clasică, de neuitat. Urmărește aici trailerul, dacă dorești. 

The Secret of Kells, 2009

The Secret of Kells

Iată și unul fantasy-adventure, care m-a bucurat vizual cel puțin. Un tânăr trebuie să scrie cartea lui Kells, o fetiță iluzorie, pentru a salva irlandezii secolulului XIX. O splendidă animație candidă, ce amintește de ilustrațiile de carte pentru copii și adulți cu poftă de viață. Ne lasă cu o lecție despre înțelegere și curaj, cu personaje delicioase, marca Tomm Moore și Nora Twomey.

Urmărește aici trailerul, dacă dorești.

Sita sings the blues, 2008

Încă o animație delicioasă și din partea Ninei Paley, sub licența Creative Commons. Sare peste standardele binecunoscute, de la montaj până la tematică: legenda Ramei din Ramayana, o celebră poveste hindusă despre zeița în cauză. Ramayana explorează valorile umane și conceptul de dharma – tot ce ține de normele corecte de a trăi în univers, cu personaje comice.

Urmărește aici trailerul.

A scanner darkly 2006

O animație reușită construită peste personaje reale în live action, după povestea lui Philip K. Dick, regizată de Richard Linkater, unde un polițist sub acoperire din viitor e atras de un nou drog și-și pierde identitatea. Dialoguri inteligente și fir narativ eclectic.

Urmărește aici trailerul.

 Yellow Submarine 1968

Untitled


Cine-i fan Beatles, să ridice mânuța sus! Una dintre peliculele în care umorul, psihedelicul, critica, emoția și puterea muzicii Beatles trec într-o poveste curajoasă într-o perioadă speriată de tabu.

Urmărește aici trailerul.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.