Simbolurile ascunse în "Spirited Away", trimiteri la industria sexului

02/01/2015

Ţi-a plăcut Spirited Away, povestea animată despre spiritualitate creată de Hayao Miyazaki în 2001? Ei bine, şi nouă. Cu atât mai mult cu cât am aflat câte ceva despre câteva dintre discretele mistere cu care ne-a învăluit filmul în povestea lui. Un “Alice în ţara minunilor” varianta japoneză, cu o identitate bine definită, suprarealistă.

Sen.to.Chihiro.no.Kamikakushi.full.1357355
Departe de-a fi doar o fantezie pentru copii, Spirited Away stă mărturie că viaţa este, până la urmă, un echilibru de forţe negative şi pozitive, o roată în perpetuă mişcare, în care natura devine o “mamă” a umanităţii, o energie care trebuie îmbrăţişată, fără să fie catalogată în bine şi rău. O lecţie vizuală despre înţelepciunea ce urmează jocului şi iubirii, care nu duce lipsă de elemente cu dublă semnificaţie şi simboluri aparent pur estetice, într-o manieră fermecătoare.
Povestea:
Chihiro este o fetiţă de 10 ani care intră într-o lume impresionantă şi uşor înspăimântătoare a spiritelor, dincolo de iluziile realităţii, când părinţii ei şi cu ea păşesc într-un parc de distracţii părăsit. În ciuda energiilor negative prezente acolo, aceştia cad pradă iluziei unui festin şi, din cauza lăcomiei lor, sunt transformaţi în porci. Fetiţa, bineînţeles, se sperie şi porneşte în căutarea şi salvarea părinţilor în lumea supranaturală a spiritelor şi monştrilor, frica ei transformându-se treptat în cunoaştere, respect şi deschidere.  Chihiro îl întâlneşte şi pe Haku, cel care o ajută să înţeleagă viaţa şi rostul noii lumi, el însuşi fiind ghidul acesteia şi un zeu al râului de chihlimbar (conform numelui său). În lumea supranaturală, Chihiro învaţă regulile tărâmului: trebuie să muncească în casa băilor condusă de o vrăjitoare, pentru că lenea nu e tolerată, şi să accepte o identitate nouă, umilă, supusă, sub numele de Sen, cu condiţia că, dacă îşi uită numele real, nu va mai părăsi niciodată lumea supranaturală.

Ce elemente a ales Miyazaki intenţionat să ducă povestea la un nivel mai profund?

tumblr_l1o6vbaucb1qaew7n-there-s-an-incredible-hidden-message-in-spirited-away-and-it-will-shock-you

Simbolul inscripţionat deasupra Casei Băilor

Oyu” (お湯) apare deasupra băilor cu apă fierbinte (din izvoare termale) din film (Onsen) şi a băilor comune japoneze (care ar fi avut rolul de-a creşte intimitatea emoţională prin intimitatea socială). Termenul se traduce prin “apă fierbinte”, prin urmare, este logic că apare şi în film în aceste băi. Însă se pare că în perioada Edo (1603-1867), sub regimul dictatorial al lui Tokugawa – ultima perioadă a unei Japonie tradiţională – aceste băi publice (“yuna baro”) erau preferate de bărbaţi pentru că femeile  care îi spălau se ofereau să fie plătite şi pentru sex. Aceste prostituate erau cunoscute drept “yuna”, „femei ale băilor fierbinţi” (ulterior s-au mutat în cartiere roşii pentru prostituţie). Practic, băile publice erau bordeluri.
Cum spuneam, femeia care conducea Casa Băilor era o bătrână, numită Yubaba (adică femeie bătrână a băilor fierbinţi). De asemenea, în varianta japoneză a filmului, poţi observa că femeile din aceste băi erau chemate cu apelativul „yuna”.
chihiro-yubaba-spirited-away-399712_953_516
În acest context, Chihiro a primit numele de Sen, un fel de poreclă tipică pentru acest gen de industrie ascunsă a prostituţiei.
Unii fani ai producţiei s-au interesat despre prezenţa acestor nume şi referiri în filmul animat aparent atât de inocent şi copilăresc. Şi ce-au aflat ei a fost un element destul de interesant. Ca oricare fan adevărat al producţiilor Studiourilor Ghibli, ştim că poveştile acestuia sunt, cum spuneam, departe de-a fi doar poveşti pentru copii. Fiecare poveste atât de simplă ascunde metafore, teme şi explicaţii atât de complexe, că filmele merită o atenţie sporită şi respect pentru munca creativă depusă de creatorii lor. În cazul Spirited Away, aceste elemente referitoare la băi, prostituţie şi supunere au fost intenţionat alese de Miyazaki, care în repetate rânduri aducea aminte în interviurile sale de industria crescândă a sexului în Japonia şi a expunerii copiilor la vârste foarte fragede. Şi cu siguranţă acesta este doar un exemplu.
Surse: www.9gag.com, Wikipedia

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.