Totoro si printesa Mononoke ai lui Miyazaki au prins viata in Seoul

11/09/2014

Moştenirea lui Hayao Miyazaki, această regalitate japoneză a celor mai pline de spirit şi complexe poveşti din animate din toate timpurile – unii îl compară cu Walt Disney – continuă să se concretizeze tot mai mult, în ciuda pensionării stimabilului şi a renunţării la faimoasele Studiourile Ghibli.
Studiourile n-au renunţat la Miyazaki, însă. Cel puţin, cel din Seoul. 


Deşi rulează de un an fără animatorul care lucra cu atâta intensitate la desenul de mână al fanteziilor sale de suflet, că-i simţi spiritul în privirile personajelor, Ghibli au pregătit o surpriză de proporţii… umane: o expoziţie care a readus la viaţă personajele filmelor sale clasice şi decorurile de basm. Castelul mişcător al lui Howl, zeul focului cel mofturos din filmul Howl’s Moving Castle, creaturile şi spiritele naturii, cam tot ce-nseamnă Miyazaki.
Lots of coal, ahem… cookies for everyone! 
tumblr_na2pf81grg1szsyb2o1_500-ghibli-fans-rejoice-hayao-miyazaki-to-be-awarded-honorary-oscar
În Seoul, Coreea de Sud, la unul dintre Studiourile Ghibli, îl poţi vedea acum pe nea vecinu’ Totoro, spiritul grăsan al pădurilor, în mărime de 4 metri, şi pe curajoasa sălbatică Mononoke, crescută de zeii-lupi. Pe ici, colo, porcuşorii hip din Porco Rosso stând la soare. Şi te poţi odihni pe-o bancă cu fantomele acelea negre şi cu măştile acelea de blege, dar adorabile, din Spirited Away. Ah, şi baba afurisită Yu-Baaba, stăpâna băilor din Spirited Away, căreia nimeni nu-i ştie vârsta şi care, ca toate personajele aparent obscure ale lui Miyazaki, nu-i chiar aşa de neagră-n cerul gurii.
Pe lângă caracterele iubite ale regizorului de 73 de ani, câştigător de Oscar – apropo, Hollywoodul îl va premia c-o statuetă de aur onorifică, fanii îi mai pot admira instalaţiile-model în miniatură cu cele mai cunoscute simboluri din animaţiile sale.
Trăiască Bunicu’. Şi partenerul lui de-o viaţă, nea Isao Takahata (stânga), fondatorii Ghibli. 
Untitled-3_01

Surse: Kotaku.com, Studio Ghibli