Basme moderne, interpretări ale clasicelor poveşti

26/07/2014

O Cenușăreasă în psihoza metamfetaminei, o Albă-ca-Zăpada divorțată de Făt-Frumos, lupul rău devenit șeriful orașului și poveștile fraților Grimm în rânduri de poezie – sunt reinterpretările care și-au însușit statutul de basme adaptate modern și cu succes în prezent. Pe scurt, o selecție de bizarerii de basme up to date.

Six-Gun Snow White

Vestul Sălbatic a tranformat-o pe Alba ca Zăpada într-o fermecătoare indiancă cu părul negru atingându-i tălpile. Ciudățeniile imaginate ale lui Catherynne M. Valente o plasează pe Albă drept fiica unei indience corb frumoase (neamul Apsáalooke din America de Nord) , cu părul de abanos împletit în două cozi, care-a murit la nașterea personajului nostru. În rol își intră și-o mamă vitregă și-o oglindă meschină – drama de familie care-o convinge pe Albă să se transforme într-un tomboy fugar pe teritioriu indian. Întâlnește șase feministe badass – fugare și ele – un ponei Făt-Frumos și aventură, nene!
O găsești aici

My Mother She Killed Me, My Father He Ate Me

Deși e o compilație de povești rescrise sau inspirate doar din celebrele povești de adormit copii, ne atrage atenția “A Case Study of E.R. Procedure and Risk Management by Hospital Staff Members in the Urban Facility”. Aici o cunoaștem pe Cenușăreasa lui Stacey Richter, o tipă pe metamfetamină și pe Regina cea rea pe post de dealer. Cenușăreasa se plimbă drogată prin Urgențe, dar are noroc de zâna ei cea bună, un înger cu branhii pe nume Gilbert. Nu știm cât o ajută pe fata noastră, de vreme ce ea se lasă sedusă de Prinț – care o convinge să îl ajute cu laboratorul lui de meth cu un imens ponei plin cu bomboane. Episoade psihotice și breaking magic.
O găsești aici

Fables

Seria de benzi desenate a lui Bill Willingham sunt foarte mișto. Asta pentru că personajele cele mai cunoscute de noi din copilărie ajung pe nepusă masă în New York, în orașul Fabletown. Ne-aduce aminte cumva de serialul Once Upon A Time și de jocul must-play Wolf Among Us. Îl avem pe Făt Frumos cel infidel divorțat de Albă ca Zăpada, pe Bigby lupul cel rău drept șerif și pe Goldilocks suicidală. Așteaptă-te la ce-i mai rău de la legendele în exil!
O găsești și ai putea să downloadezi de aici

Transformations

Anne Sexton ne cântă-n versuri poveștile fraților Grimm, dar nu înainte de-a le sustrage de morală. Astfel, Rapunzel ajunge a fi lesbiană și Albă ca Zăpada, o regină malefică.

And so she danced until she was dead,
a subterranean figure,
her tongue flicking in and out
like a gas jet.
Meanwhile Snow White held court,
rolling her china-blue doll eyes open and shut
and sometimes referring to her mirror
as women do.

O găsești aici

The True Story of Hansel și Gretel

Dacă vă place tot ce ține de război, Holocaust și evrei, asta-i pentru voi: cei doi orfani fiind acum evrei polonezi pui pe fugă de naziștii care cotropeau țara. Singura lor figură maternă este Magda, o așa-zisă vrăjitoare. Louise Murphy preferă să spună povestea lor de la coadă la cap, jonglând sumbru cu terorile războiului împotriva magiei.
O găsești aici

Cinder

Cenușăreasa Marissei Meyer va fi pe gustul celor interesați de futurologie. Ea e un cyborg din Noul Beijing, care se îndrăgostește de Prințul Kai – moștenitorul tronului Federației, prin urmare, o iubire imposibilă. Logic mai ales din perspectiva mecanică a fetei din poveste. Și totuși, și-n “Her” s-a putut lega o poveste.
O găsești de downloadat aici

The Bloody Chamber

Asta îmi place și mie cum sună. E doar una dintre cele mai dubioase povești romantice scrise, cu răsturnări dark și feministe ale poveștilor consacrate. Angela Carter spune că intenția ei nu a fost să creeze versiuni sau basme macabre pentru adulți, ci să extragă doar metatextul celor tradiționale. Dar sunt, sunt multe detalii metatextuale sângeroase și necrofile pe alocuri.
O găsești aici

The Rumpelstiltskin Problem

Personajul ăsta, acea malefică bestie puternică cu suflet inocent, m-a cucerit de mult. Rumpelstiltskin e individul de azi, înfofolit bine în straturi protectoare de răutate, cinism și neîncredere, dar cu o inimă mare și sensibilă la orice gest tandru. Mă rog, și interpretarea lui în serialul cheesy “Once Upon A Time” a fost una dintre cele mai reușite – fiind jucat de britanicul Robert Carlyle. Aici, Vivian Vande Velde caută răspunsuri dincolo de inconsistența basmului în sine cu personajul. Scoate toate mizeriile de sub preș și dă peste finaluri surprinzătoare.
O găsești aici
Pentru că, nu-i așa, basmele nu sunt doar de adormit copii, niște zaharine literare.
Sursa: http://flavorwire.com