Basme adaptate pentru adulți, care interpretează cele mai cunoscute povești

26/07/2014

O Cenușăreasă în psihoza metamfetaminei, o Albă-ca-Zăpada divorțată de Făt-Frumos, lupul rău devenit șeriful orașului și poveștile fraților Grimm în strofe – sunt reinterpretările care și-au însușit statutul de basme adaptate modern și cu succes în prezent. Pe scurt, o selecție de bizarerii de basme up to date.

Six-Gun Snow White

Basme reinterpretate pentru adulti: Six Gun Snow White

Vestul Sălbatic a tranformat-o pe Alba ca Zăpada într-o fermecătoare indiancă cu părul de abanos atingându-i tălpile. Ciudățeniile imaginate ale lui Catherynne M. Valente o plasează pe Albă drept fiica unei indience din neamul Apsáalooke din America de Nord, care moare la nașterea personajului nostru.

În povestea superb reinterpretată își intră în rol și-o mamă vitregă, și-o oglindă meschină – drama de familie care-o convinge pe Albă să se transforme într-un tomboy fugar, pe teritoriu indian. Întâlnește șase feministe badass – fugare și ele – un ponei Făt-Frumos și… aventură, nene!
O găsești aici

My Mother She Killed Me, My Father He Ate Me

Basme moderne pentru adulti: My Mother She Killed Me, My Father He Ate Me

Deși e o compilație de povești rescrise sau inspirate din celebrele povești de adormit copii, ne atrage atenția “A Case Study of E.R. Procedure and Risk Management by Hospital Staff Members in the Urban Facility”. Aici o cunoaștem pe Cenușăreasa lui Stacey Richter, o tipă pe metamfetamină, și pe Regina cea rea, pe post de dealer. Cenușăreasa se plimbă drogată prin Urgențe, dar are noroc de zâna ei cea bună, un înger cu branhii pe nume Gilbert. Nu știm cât o ajută pe fata noastră, de vreme ce ea se lasă sedusă de Prinț – care o convinge să îl ajute cu laboratorul lui de meth. Episoade psihotice și breaking magic.
O găsești aici

Fables

Basme moderne in engleza: Fables

Seria de benzi desenate a lui Bill Willingham sunt foarte mișto. Asta pentru că personajele cele mai cunoscute din copilăria noastră ajung, pe nepusă masă, în New York, în orașul Fabletown. Ne-aduce aminte cumva de serialul Once Upon A Time și de jocul must-play Wolf Among Us. Îl avem pe Făt Frumos cel infidel, divorțat de Albă ca Zăpada, pe Bigby lupul cel rău drept șerif și pe Goldilocks suicidală. Așteaptă-te la ce-i mai rău de la legendele în exil!
O găsești și ai putea să downloadezi de aici

Transformations

Anne Sexton si fratii Grimm

Anne Sexton ne cântă-n versuri poveștile fraților Grimm, dar nu înainte de-a le sustrage de morală. Astfel, Rapunzel ajunge a fi lesbiană și Albă ca Zăpada, o regină malefică.

And so she danced until she was dead,
a subterranean figure,
her tongue flicking in and out
like a gas jet.
Meanwhile Snow White held court,
rolling her china-blue doll eyes open and shut
and sometimes referring to her mirror
as women do.

O găsești aici

The True Story of Hansel și Gretel

Hansel and Gretel - basme moderne reinterpretate

Dacă vă place tot ce ține de război, Holocaust și evrei, asta-i pentru voi: cei doi orfani sunt, acum, polonezi evrei puși pe fugă de naziștii care cotropeau țara. Singura lor figură maternă este Magda, o așa-zisă vrăjitoare. Louise Murphy preferă să spună povestea lor de la coadă la cap, jonglând sumbru cu terorile războiului împotriva magiei.
O găsești aici

Cinder

Cinder - un basm reinterpretat

Cenușăreasa Marissei Meyer va fi pe gustul celor interesați de futurologie. Ea e un cyborg din Noul Beijing, care se îndrăgostește de Prințul Kai – moștenitorul tronului Federației, prin urmare, o iubire imposibilă. Logic mai ales din perspectiva fetei din poveste. Și totuși, și-n “Her” s-a putut lega o poveste.
O găsești de downloadat aici

The Bloody Chamber

The Bloody Chamber, o serie de povesti reinterpretate pentru adulti

Este doar una dintre cele mai dubioase povești romantice pe care am citit-o, cu răsturnări dark și feministe ale poveștilor consacrate. Angela Carter spune că intenția ei nu a fost să creeze versiuni sau basme macabre pentru adulți, ci să extragă doar metatextul celor tradiționale. Dar sunt, sunt multe detalii metatextuale sângeroase și necrofile pe alocuri.
O găsești aici

The Rumpelstiltskin Problem

The Rumpelstiltskin Problem

Personajul ăsta, acea malefică bestie puternică cu suflet inocent, m-a cucerit de mult. Rumpelstiltskin e individul de azi, înfofolit bine în straturi protectoare de răutate, cinism și neîncredere, dar cu o inimă mare și sensibilă la orice gest tandru.

Mă rog, și interpretarea lui în serialul cheesy “Once Upon A Time” a fost una dintre cele mai reușite – fiind jucat de britanicul Robert Carlyle. Aici, Vivian Vande Velde caută răspunsuri dincolo de inconsistența basmului în sine. Scoate toate mizeriile de sub preș și dă peste finaluri surprinzătoare.
O găsești aici


Pentru că, nu-i așa, basmele nu sunt doar de adormit copii, niște zaharine literare, ci călătorii ale eroului mereu reinterpretate. 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.