Bestiarul suprarealist al geniului român Victor Brauner

12/09/2014
1

Picturi pline de culoare, amalgam de simboluri vegetale și animale, suprarealism și ochi mutilați, tarot și fascinația lui André Breton pentru arta magică a lui Brauner: un bestiar sub semnul tăcerii contemplatoare. 

Protejatul francezului Breton, pentru care românul pictor avea să fie artistul magic prin excelență, este pictor devotat al premonițiilor, ironic și viclean deopotrivă. Creațiile sale presupun preponderent imagini neobișnuite, obsedante și creaturi iluzorii făurite din diferitele regate ale naturii.

Victor Brauner paintings

Victor Brauner, ilustrator și pictor suprarealist, a fost un evreu român născut la Piatra Neamț, trimis de tatăl său la școala evanghelică din Brăila. La 18 ani, a urmat temporar Școala de Arte Frumoase la București și ulterior, a avut prima sa expoziție solo de picturi expresioniste la București, în 1924. A trecut prin curentul dadaist și apoi s-a stabilit la Paris, unde a devenit prieten cu marele Brâncuși.

Victor Brauner paintings

A făcut cunoștință cu suprarealismul datorită lui Yves Tanguy, iar André Breton îl onora cu o însuflețită introducere la prima expoziție solo a lui Brauner, la Galerie Pierre ,în 1934. Din păcate, evenimentul n-a fost bine primit și Brauner s-a întors la București timp de 4 ani. În 1938, s-a mutat cu Tanguy și a început să picteze lucrări ce aveau ca centru figuri umane distorsionate și cu ochii mutilați. O profeție groaznică despre cum avea să-și piardă un ochi într-un conflict violent, în același an.

Victor Brauner


Fugit în sudul Franței la Al Doilea Război Mondial, Brauner a menținut legătura cu alți suprarealiști și apoi, s-a stabilit prin Elveția. Avid de artă, când nu și-a mai permis materialele de lucru, a improvizat cu ceara lumânărilor și a inventat o tehnică de graffito. Reîntors în Paris în 1945, arta lui s-a dezvoltat folosindu-se de simboluri și forme bazate pe cărțile de tarot, hieroglife egiptene și simboluri mexicane. Lucrările sale au fost expuse în galerii internaționale.

magician with infinite halo

În 1966, a murit la Paris.
Sursa foto: Pinterest

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.