Unicornii in culturile lumii: Adam si unicornul

08/08/2014

Nu putem trăi fără ei și nici ei fără noi.
Unii visează cai albi pe curcubeie, alții îi amintesc în tripuri psihedelice. N-au casă, n-au propria lui legendă, precum Pegasul lui Bellerophon, dar e cea mai populară creatură mitologică peste care dai, în diferite forme.  Calul acela alb, zvelt și cu un corn spiralat în frunte nu e o simplă născocire, intrigând și-acum privind existența sa. Și este singura bestie care nu se trage din temerile umane.

Sursa: http://mythicalarchive.com/creature/abath/


(Pudra preparată dintr-un corn de Abath – femela unicornului – servește  drept afrodisiac și antidot pentru otrăvuri)
Unicornul e unic din punct de vedere mitologic. Este cel mai mare mister nerezolvat și un mit cvasiverosimil, date fiind desenele rupestre și mențiunile din Biblia iudaică. Nu are început, nu are sfârșit, străbate eterul și reînvie în diverse forme, în mințile oamenilor, de când lumea. Menționat și-n istorisirile exploratorilor, purtat pe mantiile regalității scoțiene și britanice, această născocire cu 4 picioare e ancorat foarte bine în real. Nașterile lui se schimbă de la un popor la altul: apare chiar și-n primele versiuni ale Vechiului Testament. Se prea poate ca această creatură magică să pornească, de fapt, de la rinocerul apelor, narvalul. Dacă n-ai auzit de el, e unicornul mărilor.
Prin Vest, unicornul mitic se naște din măgari albi mai mari decât caii, cu capul de un roșu aprins și ochii de un albastru profund. Iar simpaticul corn e de juma de metru, cel puțin așa spun călătorii pierduți în zările indiene și himalayene, care au contopit rinocerul cu antilopa și ceva din măgar. Cornul e singurul lucru care-l face, fizic, special pe acest cal. Se credea că e alb la bază, negru în mijloc și roșu în vârful său ascuțit, dar cu clare proprietăți holistice, care proteja împotriva otrăvirii și altor boli. Unii s-au dus atât de departe, încât ar fi putut să învie și morții. De ce? Povestea din spatele poveștii creaturii mitologice este că
Odată, animalele s-au adunat în jurul unui lac, în mijlocul nopții. Apa era otrăvită și nu puteau bea din ea, până când apărea unicornul, să-și înmoaie vârful cornului pentru a purifica apa.
S-a încercat definirea unei oarecare morale creștinești: cornul reprezintă crucea, iar apa – lacul păcatelor lumii.
Savanții greci credeau că inorogii aparțin mitologiei lor, însă n-a auzit nimeni de zei călare pe ei. Chiar și azi, există unii care cred că animalele acestea fantastice sunt reale și se destăinuie doar celor aleși, virtuoși în mod excepțional.

Unicornii în culturile lumii:

Iudeii și Re’em
Se pare că mulți monștri au fost creați în cea de-a Șasea zi, o parte dăinuind și-acum printre noi, alții fiind rași de pe fața pământului în timpul Potopului. Re’em era un animal gigantic și avea o singură pereche, pentru că altfel n-ar mai fi rămas nimic din lume. Savanții se ceartă pe numărul cornurilor sale: fie avea unul, ca rinocerii și unicornii, fie două, ca o specie de taur sălbatic ce-a dispărut în secolul 16. Re’emii trăiau fiecare într-un capăt al lumii: unul în Est, altul în Vest și se întâlneau o dată la 70 de ani, pentru a se împerechea. Femela ucide apoi bărbatul și așteaptă puiul timp de 12 ani. În ultimul an, nu se mai poate mișca și se rostogolește dintr-o parte în alta, trăind doar datorită vegetației care crește în jurul său, hrănită de saliva sa. Odată ce naște, stomacul i se despică – ca-n Iona – și moare pe loc. Se nasc gemeni, femelă și mascul, și reiau cercul. Din păcate, se vorbește că n-au avut loc în Arca lui Noe, fiind prea mari. Așadar, ori s-au înecat, ori s-au transformat în narvali.
[box type=”info” size=”medium” title=”POVESTE EUROPEANĂ” right_title=”Info” right_description=”Adaptat din folclorul European medieval, autorii greci povestind versiuni similar acum 2000 de ani – Sursa: www.amnh.org (American Museum of Natural History)” url=”” ]Once upon a time, a hunter in the forest saw a brilliant white unicorn in the distance, emerging from a river and gleaming like the moon. Enchanted by the sight, the hunter called together his friends and gave chase. But the unicorn knew that men could never catch him, so he playfully waited for the hunters to draw close before bounding out of view. After a while, the unicorn came to a stop in front of a beautiful young maiden sitting under a tree. She reached out, combed his curling mane and rubbed his horn until he lay his head in her lap. But it was a trap! Looking up at the maiden, the unicorn saw her brown eyes were filled with tears and realized her deceit too late–the dogs and men suddenly seized him and carried him away. Afterward, the maiden remained in the woods, despondent. As she leaned down to wash away her tears in the stream, a movement in the distance caught her eye: She couldn’t be sure, but she thought it was the shining horn of a unicorn disappearing into the night.[/box]
Regele David și re’em
Pe când era doar un păstor, s-a urcat pe un munte, fără să-și dea seama că e un re’em. Când creatura s-a trezit, l-a ridicat pe David pe cornul său. Speriat, acesta a promis că dacă Dumnezeu îl salvează, va construi un templu mare cât re’emul. Zis și făcut, Dumnezeu a trimis un leu – regele animalelor, căruia unicornul iudaic i s-a supus plecându-se, ca David să fugă în acel moment. Dumnezeu ar fi trimis și-o căprioară, pe care s-o vâneze leul, pentru ca păstorul să scape cu viață de ambele creaturi.
Japonezii și Kirin
Japonezii îl cred zeu încarnat în animal care pedepsește păcatele cu cornul său unic. Protejează simțul dreptății și aduce noroc. Dacă vezi un Kirin în loc de-o pisică neagră, consideră-te extrem de norocos în viitorul apropiat – cu condiția să fii un om virtuos.
Chinezii și Ki-Lin
Ki (el) și Lin (ea). Personifică tot Binele, Purul și Pacea. Trăiește în Paradis și vizitează lumea doar când se naște un filosof înțelept. Trăiește 1000 de ani și apare ca o căprioară, coada ca a unui bivol, copitele de cal și corpul acoperit de solzi de strălucitori de dragon sau pește. Spatele îi este acoperi de simboluri magice și semne bizare. Este unul dintre cei patru Ling (cele 4 creaturi spirituale ale miturilor chineze).
Rușii și Indrik
Și rușii au un folclor bizar, plin de răstălmăciri. Indrik era bestia miraculoasă care conducea animalele. Lordul care trăia pe muntele sfânt, în locuri pe care doar el putea să le atingă. Când se rotea, se cutremura și pământul. Doar că rușii, oameni speciali, aveau acest unicorn cu două cornuri în frunte, care avea influența împărțită cu crocodilii și șerpii, asupra apelor. O legendă spune că Indrik a salvat oamenii de la înec.
Arabii și karkadamm
Animalul poporului arab avea calități magice întru totul: cornul aducea noroc, iar cei care îi consumau carnea se debarasau de demoni. Însă mulți sugerează că acest karkadamm era, de fapt, un oryx (antilopă care, desenată din profil, are un singur corn).
Notă: date fiind legendele iudaice și chineze, reprezentarea unicornului doar în pereche, stând fiecare partener într-o parte și alta a lumii, par a premedita și mitul androginului. Doar că, în cazul licornilor, jumătățile se regăsesc, se contopesc și se ucid, după reproducere. 
 
Unicornii lui Adam, Herodot, Aristotel, Marco Polo, Genghis Khan, constelații și unicorni moderni

Persoane care ar fi zărit unicorni Locul Data
Adam Rai Începuturile timpului
Împăratul Fu Hsi China Acum 5000 de ani
Împăratul Yao China 2000 Î.H
Confucius China 551-449 Î.H.
Ctesias India Sec. IV Î.H.
Alexandru cel Mare Asia Sec III Î.H.
Iulius Cezar Germania Sec I Î.H.
Genghis Khan India 1200

Cea mai timpurie mențiune a unicornului aparține lui Herodot, care în secolul III î.H. scria despre un “măgar sălbatic” în Africa; a urmat Aristotel, care a confirmat existența inorogului, însă fără calitățile magice; Pliny Bătrânul (din timpul domniei lui Tiberius, în anul 79 d.H.) scria despre el în Cyclopedia “Historia Naturalis”. Concluzia? Inorogul există în India, ca o bestie feroce cu corp de cal, cap de căprioară, picioare de elefant, coadă de mistreț și un corn negru. Există și constelația Unicornului, Monocero, de 146 de stele, găsită de Jakob Bartsch în 1624, prezentă în Calea Lactee, care trece prin centrul ei.

Adam și unicornul

Se crede că Dumnezeu l-a rugat pe Adam să denumească tot ce vede în jurul său, după crearea lumii. Primul numit a fost unicornul grădinii Edenului, care a primit astfel și supremația în regnul animalelor. La izgonirea lui Adam și-a Evei din Rai, a coborât și el pe Pământ, pentru a simboliza castitatea.
Există referințe la acest animal în Cartea Sfântă, însă mulți cred că e vorba de o confuzie cu alt animal. În varianta lui Iacov, tradusă în 1611 – considerată cea mai precisă versiune a Bibliei – există 9 mențiuni, în 5 cărți diferite, de cel puțin 5 autori diferiți – Balaam, Moise, David, Isaac și Dumnezeu.

  • Numbers 23:22    “God brought them out of Egypt; he hath as it were the strength of an unicorn.”
  • Numbers 24:8     “God brought him forth out of Egypt; he hath as it were the strength of an unicorn: he shall eat up the nations his enemies, and shall break their bones, and pierce them through with his arrows.”
  • Job 39:9   “Will the unicorn be willing to serve thee, or abide by thy crib?”
  • Job 39:10    “Canst thou bind the unicorn with his band in the furrow? or will he harrow the valleys after thee?”
  • Psalms 29:6     “He maketh them also to skip like a calf; Lebanon and Sirion like a young unicorn.”
  • Psalms 92:10    “But my horn shalt thou exalt like the horn of an unicorn: I shall be anointed with fresh oil.”
  • Deuteronomy 33:17    “His glory is like the firstling of his bullock, and his horns are like the horns of unicorns: with them he shall push the people together to the ends of the earth: and they are the ten thousands of Ephraim, and they are the thousands of Manasseh.”
  • Psalms 22:21    “Save me from the lion’s mouth: for thou hast heard me from the horns of the unicorns.”
  • Isaiah 34:7     “And the unicorns shall come down with them, and the bullocks with the bulls; and their land shall be soaked with blood, and their dust made fat with fatness.”

Pentru cei care au studiat Biblia acum, nu cred că au găsit vreun cuvânt care să semene cu “unicornul, ci mai degrabă cu „bivolul”. Traducerile numeroase ale cuvintelor și ușoara denaturare a acestora – deși semnificația ar trebui să fie cea care contează – sunt subiect de sarcasm printre ateiști, pentru care Biblia e o carte de basme și povești. Totuși, dacă te interesezi de subiect, afli că termenii folosiți în diferite limbi pentru cele ale Cărții sfinte s-au schimbat, dar sensul rămâne același. Iată că în Dicționarul lui Noah Webster – primul dicționar Webster, vechi de 200 de ani,
Unicorn = animal cu un singur corn; monoceros, nume adesea dat rinocerilor. Nu cailor, nu creaturilor mitologice. Dacă săriți să spuneți că rinocerul are două cornuri, există în același dicționar și
Rinocerul – patrupede a două specii, din care una cu un singur corn, unicornul. Există și a doua specie cu două coarne, bicornul.
În prezent, știm chiar de 5 specii, două cu un corn, trei cu două.
Istorisirea lui Marco Polo

Trăiesc aici elefanți sălbatici și destui unicorni, care sunt puțin mai mici decât elefanții. Au blana ca a unui bivol și picioare ca de elefant. Au un singur corn negru și mare în mijlocul frunții… Au capul cât a unui mistreț și îl poartă aplecat de pământ. Își petrec timpul bălăcindu-se în noroi. Sunt niște bestii foarte urâte. Nu seamănă deloc cu cele pe care le descriem noi, care se lasă capturate de fecioare. – care cu siguranță descria un rinocer sumatran.

Narvalul, unicornul Arcticului, este un soi de balenă ce înoată în apele arctice și de care au profitat marinarii danezi și alți mercenari norodici, din perioada medievală, care vindeau cornuri europenilor, susținând că narvalul este urmașul magicului unicorn, grație cornului său spiralat, alb.
Salvarea Indiei și Genghis Khan
În timp ce cel mai mare războinic mongol și armata sa glorioasă se pregăteau să cucerească și India, după numeroase cuceriri ale teritoriilor Asiei, un inorog i-a ieșit în cale și a înghenuchiat. Genghis Khan s-a dat înapoi și a realizat că este un semn divin pentru a nu ataca țara, ordonând trupelor sale să se retragă. Cum ar veni, cel mai nemilos războinic al istoriei a fost îmblânzit de un unicorn, salvând India de invazia mongolă.
Sursa: Encyclopledia Mythica