Unicornul a fost un experiment real

08/08/2014

“Well, now that we have seen each other”, said the Unicorn, “If you’ll believe in me, I’ll believe in you.” Through the Looking Glass, Lewis Carroll

Nu degeaba insistam că licornii sunt, poate, singurele creaturi care ne stârnesc imaginația și interesul și astăzi, dat fiind misterul în care e scăldat. Fascinația pentru acest respectabil, onorat și pur animal fantastic i-a convins pe mulți  – care cred că el trăiește sau a trăit cândva pe plaiurile reale – să creeze un inorog, dacă nu au apucat să vadă unul. Astfel, în anii ’30, Dr. W. Franklin Dove of Maine a reușit să modifice mugurii de corn ai vițelului astfel încât să creeze un mascul cu un singur corn în frunte. Deși experimentul nu a oferit cine știe ce informații noi în privința mitului unicornului, ne-a arătat că e posibil să ne fabricăm propriii inorogi.
50 de ani mai târziu, s-a trezit la viață Lancelor, o capră albă pe care s-a aplicat același procedeu și care a devenit astfel vedeta circului – la propriu, și la figurat, al Circului Ringling Bros and Barnum & Bailey.
Unicornul de  viță regală scoțiană și engleză
În anii 1300, Regele James I al Angliei și Scoției a ordonat ca stema să îmbine simbolul leului englez cu cel al unicornului scoțian. Cele două regate s-au dușmănit mult timp, stârnind lupta perpetuă între leu și unicorn, din care victorios ieșea mereu primul. Acum, le regăsim în mod bizar pe amândouă pe stema britanică, susținând scutul regal, la fel ca și pe cea canadiană. Rivalitatea absurdă dintre cele două animale apare și-n cartea lui Lewis Carroll, Through the Looking Glass, continuare a lui Alice in Wonderland, în care sunt slujitorii aceluiași Rege Alb.

Credit: http://juliedillon.deviantart.com/art/

The lion and the unicorn
Were fighting for the crown
The lion beat the unicorn
All around the town.
Some gave them white bread,
And some gave them brown;
Some gave them plum cake
And drummed them out of town
(The Oxford Dictionary of Nursery Rhymes)

Bizarerii

Cornul de unicorn, medicament universal
Tămăduitorii medievali credeau în puterea unicornului. Potrivit Sf. Hildegard, forța vindecătoare vine din faptul că o dată pe an, unicornul se întorcea să bea apa și să mănânce verdeața grădinii paradisului. Asta s-a crezut până în secolul 18.
–       Pudra de corn de inorog vindeca febra, epilepsia, turbarea, guta și altele
–       Ficatul de inorog vindeca lepra
–       Pantofii din piele de unicorn asigurau sănătatea picioarelor
Cum distingeai un corn fals de unul real:
–       Așezi scorpioni sub un taler cu un corn de inorog. Dacă scorpionii mor în câteva ore, cornul e real
–       Hrănește porumbei cu arsenic și apoi cu o doză de praf de unicorn. Dacă porumbeii trăiesc, cornul e real
–       Desenează un inel cu cornul, pe podea. Dacă cornul e real, un păianjen nu va putea să treacă de inel.
–       ține cornul în apă rece. Dacă apa face bule și rămâne rece, cornul e de la un inorog.