Vârcolacii alfa, un mit demodat cu rădăcini dacice

28/02/2016

Credeam că vampirii și zombii sunt mai populari în rândul pasionaților de literatură SF, artă sau cinematografie, însă m-am înșelat. Vârcolacii alfa, beta și omega sunt și acum printre cei mai fermecători în povești, mituri și superstiții și, deci, în viața noastră actuală. Și sunt exploatați la maximum în filmele horror clasice.
Nu știam foarte multe despre cei beta sau omega, însă despre vârcolacii alfa ca mit și, deci, ca sursă de semnificații psihologice și sociale, da, după cum am scris și în articolul dedicat analogiei între vârcolacul alfa și bărbatul alfa de azi, bărbatul modern, lupul singuratic, idealul masculinității moderne.

Știai că…
Licantropia (Credință populară de origine slavă, care se regăsește la multe popoare, din Europa până în SE Asiei, potrivit căreia, în timpul nopții, omul se poate transforma în lup, dobândind câteva caractere ale acestuia, printre care și dorința de a ucide, conform dexonline.ro) provine din cuvintele grecești lukos = lup și anthropos = om și, cel mai adesea, se referă la starea de delir în care un om crede că a devenit lup

Revenind la lupii noștri, există foarte multe pagini dedicate fanilor vârcolacilor, în care mai c-ai crede că oamenii lupi există. Dacă includem în ecuație fenomenul twlight, frecvența tatuajelor cu lupi, miturile legate de luna plină, credințele ancestrale și fascinația pentru legăturile dintre spiritele uman și animal, cât și seducătoarea dualitate a forțelor bune și rele, a luminii și întunericului, nici nu e de mirare că vârcolacii alfa au ajuns atât de… iubiți. Toate creaturile mitologice s-au născut din nevoia culturilor lumii de-a explica adevăruri universale și mai ales din fricile colective, dar și pentru a “traduce” dorințele și nebuniile psihicului uman.

Chiara Bautista illustration

Chiara Bautista illustration

Este cu atât mai interesant mitul vârcolacului cu cât tradițiile și superstițile au fost influențate substanțial și de cultul geto-dacic al lupului. Lupul se regăsea pe stindardul steagului dacic – cap de lup, corp de șarpe încolăcit pe o suliță, simbol al mitului zeului Zalmoxes (Marele Lup Luminos). Dacii se identificau cu lupul (dacii erau cunoscuți sub numele de Daoi, devenit daos, însemnând în dialectul traco-frigian lup). Dacia străveche era asociată cu „țara lupului”, poetul roman Ovidius, exilat la Tomis spunând că a fost obligat să trăiască sub “axa lui Lykaon”. Aceasta era axis mundi, de-a lungul căreia Zalmoxes (lykos) trimitea lumina cunoașterii (lyke) pe pământ. În miturile dacice, lupul era foarte respectat, la fel cum regăsim și-n literatura românească (Goga, Voiculescu, Eliade etc.). El era asociat cu “sălbăticia, dârzenia, nesupunerea, simbol al luminii solare, erou războinic, strămoș mitic”, Lupul Alb fiind “cel care veghează și ajută la trecerea către celălalt tărâm”.
monument-steagul-dacic
Există multe articole dedicate tipului de vârcolac alfa, beta sau omega, pe primul descriindu-l în cele ce urmează.

Vârcolacii alfa, lideri supremi ai comunităților sau doar un mit depășit?

Să pornim de la ideea binecunoscută – există mai multe tipuri de astfel de creaturi, vârcolacii alfa fiind cei mai importanți și mai puternici dintre toate care există. Unele povești spun că aceștia au gena alfa în sânge, transmisă din generație în generație și că se manifestă la pubertate, cu puteri supranaturale. Alte legende spun că există o singură modalitatea de-a deveni alfa fără a te fi născut într-o familie de acest gen, aceea de-a face un pact cu diavolul, din disperare sau pentru a răzbuna moartea cuiva drag. Totuși, o legendă distinctă și populară a vârcolacului alfa este cea a celor care au primit puterea de-a se preschimba în lupi datorită unor farmece sau leacuri băbești.

varcolacii-alfa-chiara-bautista 2

Chiara Bautista illustration

La bază, lupul alfa este o creatură a imaginației noastre care simbolizează liderul suprem al unei comunități, al haitei, care caută să domine și să conducă ceilalți lupi. Doar că, practic, lupul alfa nu există în sălbăticie. Și vorbim despre studiile specialiștilor în comportamentul animal.
Conceptele de vârcolac alfa, de lup alfa sau de câine alfa s-au acomodat foarte bine în limbajul nostru popular, ideea de alfa pornind de la Rudolph Schenkel, psiholog al comportamentelor animale care, în 1947, publică un studiu foarte important, de bază, Expressions Studies on Wolves, doar că pe baza haitelor de lupi din captivitatea grădinii zoologice din Elveția (Zoo Basel). Cercetările sale au identificat două tipuri de lupi principali într-o haită – lupul alfa și femela alfa. Sunt primii din haită care intervin în rivalități violente în grup, care suprimă competiția prin dominanța lor. Însă cercetările sunt valabile doar în acest caz specific, nu și în haitele sălbatice. Și studiile următoare au găsit aceleași similarități între cupluri de lupi alfa, care conduc haita, cum este cel al biologului L. David Mech, în cartea din 1970 The Wolf: The Ecology and Behavior of an Endangered Species. Mech a sugerat că ierarhia lupină se bazează pe ideea de alfa și de competiție – care încă stă la baza ideilor moderne despre lupi.

varcolacii-alfa-chiara-bautista

Chiara Bautista illustration

În timp, behavioriștii au constatat că, potrivit studiilor asupra haitelor de lupi din sălbăticie, sunt diferite de cele observate de pionieri. Conform aceluiași Mech, “conceptul de lup alfa a devenit cel de lider conducătr al unui grup de lupi de vârste apropiate”. De fapt, lupii trăiesc în familii. Doi părinți trăiesc cu puii lori și nu dețin nevoia de dominare, nu sunt născuți lideri sau de conduși. Alfa devin, astfel, părinții față de care puii ascultă în mod natural, la fel cum se întâmplă în cazul oricărei specii de animale. Nimeni nu câștigă titlul de alfa sau de lider, ci doar de părinți. Ei pot deveni dominați sau lideri în diferite situații specifice. Ca și în viața oamenilor…
Ideea de lupi alfa a devenit atât de populară în imaginația noastră, încât există nenumărate povești, în literatură și cinematografie, care exploatează această idee demodată. De aceea, vârcolacii alfa sunt atât de des întâlniți în cultura populară.
Surse: Romaniaesoterica, Werewolves, Gizmodo, Chiara Bautista

Comments

On 29/02/2016 14:57
[…] mai vorbit despre vârcolacii alfa, dar există și cei beta sau omega, mai puțin norocoși în cultura populară. Este deopotrivă […]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.